
 

House Bill 1864 
Approved and signed by Governor Henry April 24, 2009 

 
This bill relates to the length of the school year and provides for  

calculation of the school year by days or hours. 
 

QUESTIONS AND ANSWERS 
 

1.   Must all school districts declare what type of calendar their local boards have 
approved?   

 
• Yes, prior to September 15 of the applicable school year, the school district 

must send to the Accreditation Division, State Department of Education, a 
letter of notification if they have approved a calendar based on 1080 hours.   
 

• It is recommended that the local school district send a letter of notification 
with the signatures of the Superintendent and Board President, together with 
documentation of local board approval by September 1, 2009.   

 
2.   If a school district approves a calendar based on days (i.e., 175 + 5 = 180), 

according to House Bill 1864, Section 1, Subsection 1-109.1 and 1-109.2, may the 
district change their choice when inclement weather occurs? 

 
• No, the district may not deviate from their calendar choice at a later date. 

 
3.   Are weather-related issues the only approved reasons for deviating from the six 

(6) hour day?  
  

• Yes. 
 
4.   May districts have less than six (6) hours per day for any reason, if not weather 

related? 
 

• No, this bill relates only to inclement weather issues.  
• Other statutory exceptions to the six-hour school day include the high school 

extended day schedule, alternative education, early childhood and 
kindergarten classes. 

 
5.   How many hours may be used for Parent-Teacher conferences?   
 

• Six (6) hours per semester, for a total of twelve (12) hours per school year, 
may be counted for instructional purposes. 

 
6.   How many Professional Days/hours may the school year include?  
 

• Not more than thirty (30) hours each school year may be used for attendance 
of professional meetings which is equivalent to five (5) days.   

• If less than thirty (30) hours is used for professional meetings, the remaining 
hours must be instructional time in order to meet the 1080 hours requirement. 
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7.   Can Saturday school be counted as an instructional day?   
 

• Yes, but only with State Board of Education approval. A statutory waiver 
must be submitted to the Accreditation Division, State Department of 
Education. 

 
8.   May a school district use a zero (0-level) hour to compute as part of the 

instructional day?   
 

• Yes, but only if all students are required to be in attendance. 
 

9.   How does Title 70 O.S. § 1-111 support House Bill 1864?  
 

• House Bill 1864 defines and requires the six (6) hour school day. 
 

  


